در این نوشته می خوانید:
روش درمانی عصب کشی
عصب کشی یکی از روش های درمانی در دندانپزشکی است که معمولاً هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که حفره های عمیقی در داخل دندان ایجاد شده باشد و یا عفونت و آسیب به داخل محفظه پالپ دندان و کانال ریشه نفوذ کرده باشد. معمولا شنیدن اینکه باید عصب کشی کنید موجب بروز احساس ناخوشایندی خواهد شد، زیرا عصب کشی به نسبت سایر روش های درمانی دندانپزشکی دردناک است، اما جالب است بدانید تقریباً نیمی از افراد بزرگسال تا قبل از رسیدن به سن ۵۰ سالگی حداقل برای یک بار هم که شده به درمان عصب کشی نیاز پیدا می کنند.
عصب کشی هنگامی که بافت همبند داخل دهان و محفظه پالپ دندان که شامل اعصاب و عروق خونی است دچار التهاب و عفونت شود، مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش اندودنتیست در ابتدا بافت های عفونی را از داخل دهان خارج کرده، سپس فضای داخل پالپ دندان را که اکنون خالی شده است ضد عفونی می کند و بعد از آن با استفاده از مواد مخصوصی آن را می پوشاند تا مانع ورود باکتری ها، میکروب ها و عفونت مجدد به داخل کانال ریشه شود.
دخانیات و عصب کشی دندان
ارتباط بین مصرف دخانیات و مشکلات دهان ودندان
مضرات استفاده از دخانیات و خصوصاً سیگار کشیدن بر هیچ کس پوشیده نیست، اما جالب است بدانید بسیاری از افراد آگاه نیستند که سیگار کشیدن و استعمال دخانیات می تواند به لثه ها و دندان ها نیز صدمه وارد کند. بسیاری از مردم گمان می کنند استفاده از دخانیات تنها موجب زرد شدن و بروز لکه های تیره روی دندان ها می شود.
این در حالی است که تحقیقات نشان می دهد سیگار کشیدن و استعمال دخانیات می تواند موجب بروز انواع بیماری های لثه، التهابات لثه، از بین رفتن و عفونت پالپ دندان و حتی در مواردی موجب از دست رفتن کل دندان شود که انسان در نهایت مجبور به کشیدن آن دندان خواهد شد. متاسفانه در موارد وخیم تر حتی استعمال دخانیات می تواند موجب بروز سرطان ناحیه دهان و حلق و بینی شود.
ارتباط بین مصرف دخانیات و عصب کشی
نتایج تحقیقات اخیر که در زمینه سلامت دهان و دندان صورت گرفته است، بسیاری از افراد سیگاری را شگفت زده می کند. این نتایج نشان می دهد جنسیت افراد، میزان مصرف دخانیات و مدت زمانی که از شروع مصرف دخانیات در آن ها می گذرد، روی روند بهبود درمان عصب کشی تاثیر به سزایی خواهد داشت.
تاثیر جنسیت روی ارتباط بین دخانیات و عصب کشی
تحقیقات اخیر نشان می دهد تفاوت های بین زنان و مردان موجب می شود وضعیت سلامت دهان و دندان آن ها در اثر مصرف دخانیات نسبت به یکدیگر متفاوت باشد، نکته جالب توجهی است. تحقیقات نشان می دهد مردان نسبت به زنان بیشتر در معرض پوسیدگی دندان ها، ابتلا به بیماری های لثه و التهابات پریودنتال و همچنین سرطان های دهان و دندان قرار می گیرند.
متاسفانه استعمال دخانیات می تواند خطر ابتلا به این بیماری ها را در آقایان دو برابر بیشتر از خانم ها افزایش دهد. همچنین مردانی که دخانیات مصرف می کنند دو برابر بیشتر از زنان در معرض وارد شدن آسیب به دندان ها و نیاز پیدا کردن به عصب کشی قرار می گیرند این بدان معنا است که مردانی که سیگار می کشند به عنوان مثال، نسبت به زنانی که سیگار می کشند دو برابر بیشتر نیاز به درمان عصب کشی برای سلامت دهان و دندان خود پیدا می کنند.
اما این به آن معنا نیست که زنان نسبت به این امر بی اعتنا باشند و خود را از این خطر دور فرض کنند. با وجودی که زنان کمتر از مردان دخانیات مصرف می کنند، با این حال زنانی که به استعمال دخانیات روی می آورند به همان اندازه نسبت به مردان در معرض خطرات از بین رفتن دندان ها، پوسیدگی و نیاز پیدا کردن به درمان عصب کشی قرار خواهند گرفت.
تاثیر مصرف دخانیات بر مشکلات دهان و دندان
دلیل اینکه ارتباط بین مصرف دخانیات، از جمله سیگار کشیدن و ابتلا به مشکلات دهان و دندان و نیاز پیدا کردن به درمان عصب کشی یک معما محسوب می شود این است که حتی تصاویر رادیوگرافی گرفته شده با استفاده از پرتو ایکس نیز مشخص نمی کند که چرا افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری ها بیشتر در معرض مشکلات پالپ دندان و نیاز پیدا کردن به درمان عصب کشی قرار می گیرند.
با این حال عده ای از محققان دلیل این اتفاق را به این صورت بیان می کنند که توانایی بدن برای مبارزه با عفونت ها و کاهش التهابات در اثر ورود باکتری ها و میکروب ها به دلیل مصرف دخانیات و از جمله سیگار و تنباکو کاهش پیدا می کند. استعمال دخانیات به جریان خون و سیستم خون رسانی بدن اختلالاتی وارد می کند. همچنین توجه داشته باشید افراد سیگاری بیش از غیر سیگاری ها مبتلا به پوسیدگی دندان ها خواهند شد و همین امر موجب می شود این افراد بیشتر به درمان عصب کشی نیاز پیدا کنند.
در افرادی که دخانیات مصرف می کنند، نسبت به سایر افراد، پلاک های باکتریایی روی دندان ها بیشتر تجمع پیدا می کند و در نتیجه بیشتر در معرض بیماری های لثه و سایر مشکلات دهان و دندان قرار خواهند گرفت. دخانیات اکسیژن درون خون را کاهش می دهد و در نتیجه دندان و لثه های عفونی دیرتر بهبود می یابند و بنابراین بیمار به احتمال بیشتری برای درمان مشکلات دهان و دندان خود نیاز به عصب کشی پیدا خواهد کرد.
تاثیر مدت زمان مصرف دخانیات روی درمان عصب کشی
توجه داشته باشید هرچه مدت زمان مصرف دخانیات در افراد بیشتر باشد، احتمال نیاز پیدا کردن آن ها به درمان عصب کشی بیشتر خواهد شد. بنابراین خوب است بدانید حتی افرادی که به تازگی مصرف دخانیات را شروع کرده اند نسبت به افراد غیر سیگاری ۲۰ درصد بیشتر در معرض نیاز به درمان عصب کشی قرار دارند. سیگار کشیدن برای مثال به مدت ۴ الی ۱۲ سال احتمال اینکه فرد نیاز به استفاده از درمان عصب کشی پیدا کند را دو برابر افزایش می دهد.
افرادی که بیش از ۱۲ سال از عمر خود را در مصرف دخانیات سپری کرده اند، ۱۲۰% بیش از افراد غیر سیگاری در معرض نیاز پیدا کردن به درمان عصب کشی قرار خواهند داشت. توجه داشته باشید در کنار موارد گفته شده، خوشبختانه مطالعات اخیر نشان می دهد ترک مصرف دخانیات در هر زمان و موقعیتی تاثیر مثبت زیادی در روند بهبود سلامت دهان و دندان بیماران خواهند گذاشت.
سخن نهایی
همه ما انسان ها از تاثیرات منفی استعمال دخانیات روی سلامت کلی دهان و دندان خود آگاه هستیم. تاثیرات دخانیات روی بیماری های قلبی- عروقی، سکته های قلبی و مغزی، ناراحتی های کلیوی و ریوی بر هیچ کس پوشیده نیست، اما لازم است بدانید استعمال دخانیات روی سلامت دهان و دندان نیز تاثیرات منفی بر جای خواهد گذاشت که از آن جمله می توان به ورود آسیب و عفونت به ناحیه پالپ دندان و کانال ریشه ها اشاره کرد که در نهایت بیمار برای درمان این مشکلات به عصب کشی نیاز پیدا می کند.
عصب کشی یک روش درمانی دردناک و به نسبت پیچیده است که حدود دو ساعت زمان می برد و گاهی اوقات برای روکش کردن و تکمیل درمان حتی به دو جلسه مراجعه به اندودنتیست نیاز است، بنابراین توصیه می شود دندانپزشکان از بیماران خود بخواهند استعمال سیگار و دخانیات را هرچه زودتر ترک کنند و رفتار صحیح زندگی و رژیم غذایی مناسب اتخاذ کنند تا کمتر در معرض ابتلا به مشکلات دهان و دندان قرار بگیرند و هزینه های کمتری برای درمان بپردازند، زیرا کاملا واضح است که هزینه های پیش گیری از ابتلا به یک بیماری نسبت به هزینه های لازم برای مداوا بسیار کمتر خواهد بود.
علاوه بر این دندانپزشکان می توانند راهکارهایی برای ترک سیگار مانند استفاده از چسب نیکوتین به بیماران خود معرفی کنند و آن ها را تشویق به ترک سیگار نمایند.