در این نوشته می خوانید:
یکی از پر دردسرترین دندان ها، دندان عقل است زیرا به عنوان آخرین دندان ها در بین 17 تا 21 سالگی رشد می کند. به همین دلیل سومین دندان آسیا معمولا با کمبود فضا روبرو می شود. در افرادی که با مشکل دندان عقل نهفته روبرو هستند با توجه به تشخیص اندودنتیست، دندان کشیده و یا در مواقعی جراحی شود. در ادامه با ما همراه شوید تا همه چیز را در رابطه با دندان عقل نهفته و جراحی آن را توضیح دهیم.
دندان عقل نهفته چیست؟
پیش از هر چیزی باید بدانیم که دندان عقل نهفته چیست و سپس به روشهای درمان آن بپردازیم. در صورتی که در فک خود فضای کافی برای رویش دندان نداشته باشید دندان به صورت افقی یا عمودی در درون لثه فرو رفته و رشد می کند. این فرآیند علاوه بر درد و التهاب، به دندان های کناری فشار آورده و مشکلات زیادی را به وجود می آورد. برخی از این مشکلات عبارت هستند از :
- درد گرفتن دندان های مجاور و فک
- آسیب رسیدن به مولر دوم
- افزایش احتمال عفونت
- ایجاد بوی بد دهان
- احساس طعم ناخوشایند در دهان
- نا مرتب شدن سایر دندان ها
- شکستگی استخوان فک ( در برخی موارد )
- متورم شدن لثه
- خونریزی لثه
با توجه به مشکلاتی که در بالا ذکر کردیم قطعا متوجه اضطرار در درمان دندان عقل نهفته شده اید. پس در ادامه با ما همراه شوید. البته توجه داشته باشید مطالب بیان شده به صورت کلی می باشند و درمان اصلی توسط اندودنتیست تعیین می شود.
معاینه ی دندان عقل نهفته
پس از آن که دندانپزشک شما را معاینه کرد برای تعیین ضرورت کشیدن دندان عقل نهفته نیاز به تصویر برداری از فک دارد. سپس با استفاده از عکس رادیولوژی روش کشیدن دندان را تعیین کند. در صورتی که نیاز به جراحی داشته باشد مراحل زیر برای جراحی دندان عقل نهفته طی می شود. لازم به ذکر است که هزینه ی جراحی دندان عقل نهفته به پارامترهای مختلفی بستگی دارد و در صورت نیاز به مشاوره و داشتن هرگونه سوال می توانید با ما تماس بگیرید و یا سوال خود را در زیر همین مقاله برای ما بنویسید.
مراحل جراحی دندان عقل نهفته
به طور کلی مراحل زیر برای انجام این جراحی طی می شود اما ممکن است با صلاح دید پزشک با اندکی تغییرات این روال صورت بگیرد.
بی حسی موضعی
اولین گام برای انجام جراحی دندان عقل نهفته بی حس کردن از طریق تزریق به ناحیه ی مورد نظر است. این فرایند تقریبا بدون درد پایان می یابد.
جراحی دندان عقل نهفته
در این مرحله با توجه به عمق نهفتگی و شرایط بیمار متخصص درمان ریشه ممکن است تصمیم متفاوتی بگیرد. اما به طور کلی میزان دشواری در فک پایین کمی بیشتر است. گام های جراحی دندان عقل نهفته می تواند طبق شرایط متفاوت باشد اما به طور کلی پس از بی حسی گام های زیر طی می شوند :
- بافت لثه پوشاننده ی دندان عقل با استفاده از ابزارهای لازم برداشته می شود.
- دندان را با استفاده از تجهیزات لازم از بافت پیوندی جداکرده و آن را از حالت سفت خارج کرده و لق می شوند.
- پس از لق شدن بدون احساس درد، دندان را از دهان خارج می کنند.
- پس از اتمام این کار بافت برداشته شده را بخیه می زنند.
توجه داشته باشید که اگر صدای ترک خوردن و یا شکسته شدن دندان عقل را شنیدید، جای نگرانی وجود ندارد زیرا در برخی موارد، برای خارج کردن دندان نیاز به شکستن آن می باشد. اما در صورت عدم مهارت ممکن است بخشی از دندان در فک جا بماند به همین دلیل انتخاب بهترین جراح دندان عقل امری ضروری است.
بعد از جراحی دندان عقل نهفته چه کارهایی را باید انجام دهیم؟
اگر پس از انجام این جراحی نتوانستید فک خود را تا چند روز به طور کامل باز کنید، نگران نشوید زیرا تا سه روز احساس درد، تغییر رنگ لثه و تورم صورت کاملا طبیعی است. حتی پس از انجام جراحی در ساعات اولیه ممکن است کمی خونریزی در آن ناحیه داشته باشید که با فشردن گاز استریل متوقف می شود. بهتر است تا مدتی از غذاهای سفت که نیاز به جویدن بسیار دارند، پرهیز کنید و مسواک و دهانشویه را نیز اصلا فراموش نکنید. طیق صلاح دید پزشک ممکن است مسکن نیز برای شما تجویز شود. اما به طور کلی انجام کارهای زیر به شما در تسریع بهبود کمک خواهد کرد.
- نگه داشتن گاز استریل و فشار دادن آن برای سه ساعت پس از انجام جراحی دندان عقل نهفته
- تعویض گاز پس از گذشت 15 دقیقه
- استراحت کردن و انجام ندادن فعلیت های ورزشی
- عدم استفاده از غذاهای بسیار داغ برای حداقل 48 ساعت
- عدم استفاده از نی برای نوشیدن مایعات
- استفاده از دهانشویه و یا محلول آب نمک
عوارض کشیدن دندان عقل نهفته
این جراحی ساده خواهد بود اما در صورتی که از دندانپزشک خود مطمئن باشید. برخی علائم که بالاتر نیز به آن ها اشاره کردیم، مانند تورم صورت، گرفتگی فک و درد در ناحیه ی دندان و فک تا 2 هفته طبیعی است اما در برخی موارد خاص به علت عدم تجربه کافی ممکن است بیمار به مشکلاتی نظیرعفونت، شکستن فک، بی حسی دائم زبان، گرفتگی و خشک شدن فک نیز دچار شود. به همین دلیل در انتخاب پزشک جراح خود بسیار دقت کنید